preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 5. 2018.

Ukupno: 82331
Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Video spot

Škola budućnosti OŠ Žnjan-Pazdigrad

Linkovi:

 

Vremenska prognoza

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
DN iz kemije

E-Dnevnik

 

Školski kurikulum

Upisi u srednju školu

 

Pretežno vedro

Prometna učilica

Safety net

Zdravstveni odgoj

 

Kurikulum zdravstvenog odgoja

 

Moduli zdravstvenog odgoja:

1. Živjeti zdravo

2. Prevencija nasilnog ponašanja

3. Prevencija ovisnosti

4. Ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje

 

Vijesti
ZDRAVE IDEJE PRETVORILI SMO U DJELA!
Anita Dujela / datum: 21. 5. 2019. 11:20

„Znamo da je mentalno zdravlje globalno javno dobro te treba biti dostupno uvijek i svima. Ono  nije važno samo za ljude s mentalnim poteškoćama, mentalno zdravlje  je opća osobina svakog čovjeka i neizostavni dio općeg zdravlja. Kao takvo je i osnovno ljudsko pravo. Projekti su svakim danom sve potrebniji obzirom na zahtjevnost i složenost interakcije psihofizickog rasta i razvoja djece i mladih u kontekstu (pre)brzih promjena i često nerealnih zahtjeva i pritisaka medija i suvremenog društva.“

Voditelj Službe za mentalno zdravlje 
Željko Ključević dr.med. spec.psihijatar

 

U raznolikom programu Dana preventive ( 7.4.-31.5.2019.)  predstavili smo sažetak projekta kroz aktivnosti u našoj školi:

  • Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježili smo 10. listopada.
  • U tjednu obilježavanja Dana mentalnog zdravlja učenici petih razreda su radili na radionicama „Učenjem do uspjeha“.
  • Sudjelovali smo na 2.međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti kao članovi Učeničkog povjerenstva.
  • Igrali smo društvenu igru Pretežno vedro.
  • Učili smo na radionicama Abecede osjećaja.
  • Interpretirali smo putujuću izložbu simboličnog naziva Plakati za dušu.
  • Kroz aktivnost projekta Zidovi nisu prepreke oslikali smo unutarnji zid naše škole prozorima širom otvorenim u svijet.

Foto pod OPŠIRNIJE

Posebno se zahvaljujemo voditeljici projekta, prof.Mireli Grbić!


[OPŠIRNIJE]Započnimo dan sa zdravim napitkom!
Anita Dujela / datum: 12. 4. 2019. 13:17

Svjetski dan zdravlja svake se godine, pod okriljem SZO, slavi 7.travnja. Učenici 4.a sa učiteljicom na satu izvannastavnih aktivnosti su radili zdrave napitke. Pri samom početku sata smo razgovarali o zdravom načinu života (važnosti kretanja i zdrave prehrane koja obiluje vitaminima). Dobar doručak svakako uključuje mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, voće kao izvor prehrambenih vlakana te vitamina i minerala uz integralno pecivo ili pahuljice kao izvor ugljikohidrata.Kako bi pokrenuli metabolizam i mozgu osigirali potrebnu energiju, prvi obrok u danu mora bili kvalitetan i ne smije se preskakati!

Mi smo za današnji zdravi jutarnji napitak odabrali ove sastojke: mlijeko, med, limun, naranče, jabuke, kruške, banane i bademe. Svaki učenik je izabrao kombinaciju namirnica koju najviše voli. Nazdravimo za zdravlje!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD)
Anita Dujela / datum: 3. 4. 2019. 10:26
Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD) obilježava se svake godine 20. ožujka. To je najveća globalna kampanja za podizanje svijesti o oralnom zdravlju. Tim povodom dr. Marita Knezović održala je predavanje učenicima 4.a razreda.
 
Naučili smo što je karijes i kako nastaje, kako pravilno trebamo voditi oralnu higijenu te što sve možemo poduzeti da bismo očuvali zdravlje naših zubi.
Upoznali smo se i sa izmjenom mliječnih i trajnih zubiju jer kroz to razdoblje upravo i prolaze. Svjetski dan oralnog zdravlja prilika je za svakog od nas, bez obzira na dob i godine, da slavimo zdravi osmijeh!
 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Humanost na dijelu -natjecanje mladih iz prve pomoći
Nataša Zvonar / datum: 10. 3. 2019. 21:27

Usvajaju ideje humanitarne vrijednosti i doprinosi širenju ideja solidarnosti, uzajamnog pomaganja u okruženju u kojem svjedočimo sve učestalijim elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama pridružili su se i učenici naše škole.

Ekipa u sastavu: Roko Smuđa, Szofi Pincolić, Ante Gudelj, Paula Marić, Lara Marić, Petar Mandić, uz Laru Zavorović, Aniu Mužinic, Francesku Bažević natječući se pokazali su zavidnu vještinu pružanja prve pomoći i praktične sposobnosti koju su savladali u vrlo kratkom vremenu, a uz to iskazali želju za nastavkom suradnje s Crvenim križem kroz volonterski rad. Ovim putem se zahvaljujemo svim djelatnicima Crvenog križa (posebno volonterki Kati) koji su nam nesebično pomagali kod obuke.

 

Profesorica biologije i kemije N. Sikirica


[OPŠIRNIJE]“Leptir” - o depresiji kod adolescenata
Anita Dujela / datum: 9. 1. 2019. 09:26

"Popustljiv odgoj sve češće i izraženije zastupljen u suvremenoj obtelji doveo je do neravnoteže roditeljskih dimenzija - kontrole i podrške. Dok dimenzija podrške jača, dimenzija kontrole slabi. Roditelji sve češće i sve više odrađuju sadržaje za koje su njihova djeca zrela i sposobna. Na taj način im  smanjuju kapacitete za rješavanje problema u budućnosti, čineći ih krhkijim i neotpornijima za suočavanja sa stresom. S druge strane  roditelji sve češće adolescentu bez dovoljno znanja, vještina i životnih iskustava, sa snažnim nagonima i smanjenom samokontrolom ponašanja ustupaju prostor odlučivanja, određivanja granica i oblikovanja struktura ponašanja. Mladi danas jako puno znaju o stvarima koje za njihov uzrast uopće nisu bitne, a često su i  štetne, dok ne znaju rješavati probleme i situacije primjerene svojoj dobi.  Ovo sve skupa ima za posljedicu razmaženog, ali i anksioznog i depresivnog adolescenta."

U nastavku pročitajte više i informirajte se na vrijeme.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, autor: K.Čolak Jurić


[OPŠIRNIJE]Opasnosti i kodovi sigurnosti na vodi
Anita Dujela / datum: 3. 7. 2018. 21:06

Iako s malim zakašnjenjem, vjerujemo kako ćemo vas razveseliti kratkim foto zapisom radionice Opasnosti i kodovi sigurnosti na vodi (Hrvatski crveni križ).

Tijekom jednog lipanjskog jutra, naši trećaši učili su o opasnostima vezanim uz vodu (more); kako se sigurno ponašati, a jednako tako se i zabaviti, koja su pravila sigurnosti te o radu spasilačke službe.

Najzabavniji dio igre zasigurno je bila vježba koju djeca izvode korištenjem radio stanica. U nastavku pogledajte fotografije!


[OPŠIRNIJE]Predavanje "Cijepljenje i autizam"
Anita Dujela / datum: 4. 6. 2018. 16:11

Odgovarajući na sve veću potrebu stručnog informiranja roditelja, a uzimajući u obzir aktualnu situaciju i polemike oko (ne)povezanosti cijepljenja djece i autizma, pozivamo Vas na predavanje koje će održati doc.dr. Radenka Kuzmanić Šamija, neuropedijatar, u utorak, 5.lipnja 2018., u 18,00 sati u našoj školi.

Navedeno predavanje je rezultat suradnje roditelja predstavnika u Školskom odboru te ostalih članova odbora škole. Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo cijenjenoj doc.dr. Radenki Kuzmanić Šamija, te mr.sc.Krešimiru Čaljkušiću, dr.med., predsjedniku Školskog odbora, koji je dao osobit doprinos realizaciji ovog predavanja. 

Dragi roditelji i svi zainteresirani, očekujemo Vas!

Fotogalerija 


[OPŠIRNIJE]Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati"
Anita Dujela / datum: 11. 5. 2018. 12:08

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske okupio je Radnu skupinu za Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih droga u Republici Hrvatskoj. S obzirom na pojavnost droga na tržištu RH, kao i na trend koji ukazuje kako je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju novih droga među mladima, Radna skupina je uputila brošuru za roditelje.

Svrha brošure „Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati“ je informirati roditelje o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima.  Isto tako, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme spriječiti konzumaciju novih droga i kako razgovarati s djetetom o visokom riziku konzumacije novih droga.


[OPŠIRNIJE]Projekt "Edukacija djece o oživljavanju u osnovnoj školi"
Anita Dujela / datum: 26. 4. 2018. 20:00

Jedan od važnih ishoda zdravstvenog odgoja je svakako primjerena i adekvatna pomoć unesrećenima, na koje, nažalost, možemo naići u svakodnevnom životu. Tada su nam od presudne važnosti znanja i vještine koje smo imali priliku usvojiti u nastavnom procesu. Kao podsjetnik na naučene tehnike reanimacije, u nastavku objavljujemo osnove oživljavanja.

Nela Sikirica

Priručnik

Prezentacija

Video dramatizacija


[OPŠIRNIJE]Predavanje: Čist okoliš-zdrava budućnost.
Nataša Zvonar / datum: 19. 4. 2018. 15:45

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a u sklopu projekta „Zdrav za 5“, 2. komponenta- Zaštita okoliša i prirode, dana 20 . travnja 2018. god., u OŠ Žnjan-Pazdigrad održat će se predavanje za učenike 3. i 4. razreda razredne nastave, „Čist okoliš-zdrava budućnost".

Predavači su: dr. Branka Jurčević-Zidar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Ante Radoja, policijski službenik Odjela Prevencije.


[OPŠIRNIJE]Mudrost za virtualnu sigurnost
Anita Dujela / datum: 3. 4. 2018. 11:19

Izvor: www.alfa.hr


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan sindroma Down
Anita Dujela / datum: 26. 3. 2018. 11:46

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. 

U nastavku pročitajte više!


[OPŠIRNIJE]Vježbamo i razvijamo se: igrom do zdravlja
Anita Dujela / datum: 12. 3. 2018. 14:29

Na satu tjelesne i zdravstvene kulture, kroz igru, smo vježbali kapacitet pluća. Učenici su  kroz slamke puhali zrak kojim su trebali usmjeriti lopticu u čašu na kraju klupe. Pritom je bilo važno odrediti jačinu puhanja kako loptica ne bi pala na pod.

Na ovaj način, igrom razvijamo funkcionalne sposobnosti kod učenika, utječemo na respiratorni sustav te povećavamo funkcije krvožilnog sustava (kapilara).

Iva Filipov i 3.a


[OPŠIRNIJE]Mozak i umjetna inteligencija
Anita Dujela / datum: 6. 3. 2018. 14:50

Predavanje za učenike viših razreda „Umjetna inteligencija“

Mjesto održavanja predavanja: Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Šoltanska 2
Termin održavanja predavanja: popodnevni sati (17-19h), u petak, 16.03.2018.

Zainteresirani učenici mogu se javiti pedagoginji do petka, 9.3.2018., ako žele poslušati ovo zanimljivo predavanje u sklopu Tjedna mozga.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica u PB
Anita Dujela / datum: 28. 2. 2018. 12:16
Djeca produženog boravka pridružila su se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tijekom naše radionice u petak djeca su zajedničkim radom izradila ružičaste majice te na taj način nam pokazala da rade na  zajedništvu, a nikako na bilo kojem obliku nasilja.
 
  

[OPŠIRNIJE]Pitali smo, naučili smo - ljudsko tijelo
Anita Dujela / datum: 12. 2. 2018. 14:15

Učenici 4.a razreda imali su u ponedjeljak pomalo netipičan nastavni dan. Njihovu učiteljicu Nataliju Trogrlić zamijenio je nakratko budući liječnik, student Medicinskog fakulteta u Splitu, Jeronim Matijević. Kako je ljudsko tijelo iznimno složen sustav, Jeronim je imao puno posla odgovarajući na pitanja naših četvrtaša. 

Fotografije u nastavku...


[OPŠIRNIJE]Zagrli!
Anita Dujela / datum: 23. 1. 2018. 14:39

21.1. obilježava se Međunarodni dan zagrljaja. Zašto baš dan zagrljaja? Da se podsjetimo kako je on divan, vrijedan, djelotvoran  i besplatan način kako se osjećati puno bolje. Neki psiholozi smatraju da su četiri zagrljaja na dan čovjeku potrebna da bi preživio te da će pet do šest zagrljaja na dan čovjekov život učiniti dužim i ljepšim. Također, zagrljaj povećava osjećaj sigurnosti, povjerenja, snage, pripadanja, sreće i razumijevanja. 

Maleni prvaši usvojili su sve navedeno pa su se dobrano izgrlili, a nakon toga podijelili zagrljaje po školskim hodnicima jer iskrenih i toplih zagrljaja nikada nije dosta. 

Podijelite ga i vi jer sve, baš sve, stane u jedan zagrljaj!


[OPŠIRNIJE]Bez mobitela se ne moze, ali...
Anita Dujela / datum: 9. 1. 2018. 09:13

"U svakoj se učionici danas može vidjeti barem poneko dijete koje zvono što najavljuje veliki školski odmor nije motiviralo da odjuri daleko od školske klupe. Dapače, mirno sjedi, zalijepljeno za stolicu, pogleda prikovana o ekran mobitela. Možeš mi uzeti slatkiše, bicikl, druženje s prijateljima, izlaske, ovisno o dobi - no, ne diraj mi mobitel, tako danas nerijetko razmišljaju školarci, često još u dobi jako dalekoj od adolescentskih godina... 


[OPŠIRNIJE]Projekt “Razigrani prstići” u 1.b
Petra Lukić / datum: 8. 11. 2017. 19:53

U 1. b razredu provodimo razredni projekt Razigrani prstići. Svrha projekta je poboljšanje fine motorike prstiju koja nam je jako važna za usvajanje i usavršavanje tehnike početnog pisanja. Aktivnosti koje provodimo su igre slaganja graha i leće u različite oblike, oblikovanje čupave žice, igre preplitanja rastezljive gume, provlačenje i vezivanje vezica na kartonskoj šabloni i dr. Podijelit ćemo s vama djelić atmosfere iz naše učionice…


[OPŠIRNIJE]Uz kreativno druženje lakše je i učenje
Petra Lukić / datum: 27. 10. 2017. 09:20

Učenici 6.-tih razreda na satu prirode izradili su hranidbene lance i hranidbenu piramidu kako bi što zornije predočili odnose u prehrani i brojnosti među članovima primorske vazdazelene šume.


[OPŠIRNIJE]Plastičnim čepovima do skupih lijekova
Petra Lukić / datum: 27. 10. 2017. 09:02

Dobro je činiti dobro!

Učenici 1. - 4. razreda sa svojim učiteljicama razredne nastave te učenici 6.-tih razreda uključeni u ekogrupu Pazi grad priključili su se humanitarnoj akciji prikupljanja plastičnih čepova za udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Pozivamo sve učenike, djelatnike škole i roditelje da nam pomognu u prikupljanju.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju